This work of remodeling and change of use of an existing building, in the context of a College Campus, represents a paradigmatic and smart version of how flexible adoption of project alternatives can solve functional problems of great complexity.

This project involved the remodeling of a former municipal nursing home, built in the seventies, in order to transform it into a multipurpose building to serve the La Salle School of Engineering and Architecture at Ramon Llull University. The building is a rectangle of 85 x 16 meters, which occupies a central position on campus. The main façades of the building face a park (South) and sports fields and a sports center (North).

The original design included the La Salle's Direction and Administration Offices, the seminar and lecture classrooms, the business center, the university departments and a residential area. The new design did not only mean new uses, with a strong need for flexibility of the spaces in its facilities, but it also foresaw a considerable increase in the internal flow of people. This latter issue was finally solved with the allocation of the core transit center outside the existing building.

The structure and size of its arcades was customary at the time, whereas the height between slabs was no higher than the necessary height to serve its original purpose. In particular, it consisted of a gantry system of reinforced concrete columns and mixed beams made of laminated steel and concrete (every 3.4 m and spans of 7.2 m and 7.0 m with 2m overhangs on both ends) that support ceramic floors. Although the recalculation of the structure made it evident that it had enough bearing capacity, its poor condition made it necessary to restore and reinforce it.

The inadequate clearance between slabs (2.80 m) added to the necessary provision of a raised floor, made it necessary, once released the ground floor from vertical communications, to build a precise modulation to support a series of installation cabinets, one for every two frames, which accommodate the air conditioning machines, electrical panels and complex computer network. This modulation made it possible to install an ordered grid of suspended ceilings and floors to allocate the air conditioning vents, sensors, etc, to obtain the desired freedom of use and to allow for possible future changes.

The flexibility of the building shape has conditioned the design of the partitions of the façades, so that they are able to receive the screens from the different rooms according to the demands of the moment. The Southern façade, characterized in the original building by long terraces with brick parapets, has been solved by installing sliding panels of 1/3 of the separation between structural axes. By contrast, the Northern façade was solved by the repetition of a single element consisting of a rectangular frame of extruded aluminum profiles (especially made for this project) of 1.13 m and 3.2 m that comprises glass, perforated or opaque panels. The opaque elements are premanufactured "sandwich-like" panels with a sheet of "composite" as its finish.

On the other hand, the internal look of a building, originally designed as a nursing home, needed to be turned into a building with a younger yet formal feel. The systematic modulation and the introduction of different colors on the opaque elements helped customize the various floors to encourage internal creativity and compositive mobility of the building. Each floor has been finished with laminated panels in bright colors using the corporate colors in the basement classrooms, different shades of green on the ground floor accessible from the park, orange on the first floor, red on the second floor, green on the third floor, yellow on the fourth floor and natural wood on the ground where the Direction and Administration offices are.